DIASPORA PËR SHQIPËRINË E LIRË

 

Ne jemi një nismë qytetare e lindur në mërgatë dhe angazhohemi në mënyrë pro-aktive për përfshirjen e mërgatës shqiptare në proceset politike dhe ato politikbërëse brenda Shqipërisë.

Na kontaktoMë shumë

Informohu dhe na mbështet në betejën e përbashkët për mundësimin e votës së Diasporës duke klikuar më poshtë

Diaspora për Shqipërinë e Lirë në Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for Diaspora për Shqipërinë e Lirë
9,638
Diaspora për Shqipërinë e Lirë

Diaspora për Shqipërinë e Lirë

DPSHL angazhohet ti japë zë dhe dinjitet çdo Shqiptari, brenda e jashtë vendit.

Diaspora për Shqipërinë e Lirë dënon përpjekjet e qeverisë Rama si edhe të përfaqësuesve të Partisë Socialiste në parlamentin shqiptar për të anashkaluar të drejtat kushtetuese të deputetëve të opozitës dhe për t’u mohuar atyre nëpërmjet makinacioneve politike mjetin e vetëm demokratik që u ka mbetur për të ruajtuar vendin nga pandëshkueshmëria dhe mungesa e llogari-dhënies.

Në demokracitë parlamentare, komisionet hetimore parlamentare luajnë një rol jetik për sigurimin e parimit të transparencës, përgjegjshmërisë, dhe shtetit ligjor. Ato shërbejnë si mekanizma të rëndësishme për vlerësimin e sjelljeve të mundshme abuzive, korrupsionit, apo keqmenaxhimit nga pozita.

Nëpermjet hetimeve të pavarura këto komisione sigurojnë që interesi publik ruhet nga njëanshmëria dhe abuzimi, si edhe kontribuojnë në mirëqeverisjen e vendit.

Propozimi i maxhorancës për ndryshime rrënjësore në funksionimin si edhe shtyrjen e këtyre komisioneve në një kohë kur një seri vendimesh të qeverisë në dëm të shtetit shqiptar, si çështja e Portit të Durrësit, konçesioni i sterilizimit, ligji për investitorët strategjik, Implikimi i kryeministrit në çështjen McGonigal jane thjeshtë makinacione dhe një manovër hileqare për të dobësuar kontrollet parlamentare të parashikuara nga kushtetuta, për të fituar kohë, si edhe për të rritur pandëshkueshmërinë politike.

DPSHL-ja i gjykon të drejta kërkesat e deputetëve të opozitës për ngritjen e komisioneve hetimore në bazë të rregullave dhe ligjeve në fuqi. Për më tepër, në përputhje me vlerat demokratike të cilat cdo vend kandidat në Bashkimin Evropian duhet të reflektojë, cdo ndryshim i ardhshëm i kornizës ligjore i cili synon rregullimin e funksionimit të këtyre komisioneve duhet të bëhet në bashkëpunim dhe me konsensusin e pakicës parlamentare.

Ne i bëjmë thirrje qeverisë Rama dhe maxhorancës parlamentare të tërhiqen pas nga veprime te nxituara të cilat vetëm shtojnë dyshimet mbi veprimet e kësaj qeverie. Në të njëjtën kohë, përfaqësuesit e komunitetit ndërkombëtar në vend duhet të vendosin një herë e mirë nëse është në anën e vlerave demokratike dhe të mirëqeverisjes, apo do të vazhdojnë të fusin kokën në rërë ndërsa elementet e fundit të demokracisë shqiptare zhbëhen para syve të tyre.

#diasporareagon
#diasporalëviz
#diaspora🇦🇱
... See MoreSee Less

11 hours ago
Diaspora për Shqipërinë e Lirë dënon përpjekjet e qeverisë Rama si edhe të përfaqësuesve të Partisë Socialiste në parlamentin shqiptar për të anashkaluar të drejtat kushtetuese të deputetëve të opozitës dhe për t’u mohuar atyre nëpërmjet makinacioneve politike mjetin e vetëm demokratik që u ka mbetur për të ruajtuar vendin nga pandëshkueshmëria dhe mungesa e llogari-dhënies.

Në demokracitë parlamentare, komisionet hetimore parlamentare luajnë një rol jetik për sigurimin e parimit të transparencës, përgjegjshmërisë, dhe shtetit ligjor. Ato shërbejnë si mekanizma të rëndësishme për vlerësimin e sjelljeve të mundshme abuzive, korrupsionit, apo keqmenaxhimit nga pozita. 

Nëpermjet hetimeve të pavarura këto komisione sigurojnë që interesi publik ruhet nga njëanshmëria dhe abuzimi, si edhe kontribuojnë në mirëqeverisjen e vendit.

Propozimi i maxhorancës për ndryshime rrënjësore në funksionimin si edhe shtyrjen e këtyre komisioneve në një kohë kur një seri vendimesh të qeverisë në dëm të shtetit shqiptar, si çështja e Portit të Durrësit, konçesioni i sterilizimit, ligji për investitorët strategjik, Implikimi i kryeministrit në çështjen McGonigal jane thjeshtë makinacione dhe një manovër hileqare për të dobësuar kontrollet parlamentare të parashikuara nga kushtetuta, për të fituar kohë, si edhe për të rritur pandëshkueshmërinë politike.

DPSHL-ja i gjykon të drejta kërkesat e deputetëve të opozitës për ngritjen e komisioneve hetimore në bazë të rregullave dhe ligjeve në fuqi. Për më tepër, në përputhje me vlerat demokratike të cilat cdo vend kandidat në Bashkimin Evropian duhet të reflektojë, cdo ndryshim i ardhshëm i kornizës ligjore i cili synon rregullimin e funksionimit të këtyre komisioneve duhet të bëhet në bashkëpunim dhe me konsensusin e pakicës parlamentare.

Ne i bëjmë thirrje qeverisë Rama dhe maxhorancës parlamentare të tërhiqen pas nga veprime te nxituara të cilat vetëm shtojnë dyshimet mbi veprimet e kësaj qeverie. Në të njëjtën kohë, përfaqësuesit e komunitetit ndërkombëtar në vend duhet të vendosin një herë e mirë nëse është në anën e vlerave demokratike dhe të mirëqeverisjes, apo do të vazhdojnë të fusin kokën në rërë ndërsa elementet e fundit të demokracisë shqiptare zhbëhen para syve të tyre.
 
#diasporareagon
#diasporalëviz
#diaspora🇦🇱

Comment on Facebook

Po bëj pak avokatin e djallit . Nuk e keni lexuar deklaratat e Ndërkombëtarëve që shprehen kundra shfaqjes së shëmtuar të Kuvendit (që ju nuk shprehët gjë) dhe që palët të gjejnë gjuhën e përbashkët . Pse do vijnë gjithmon që të edukojnë partitë politike ata ? Fal Zotit që Foltorja paska edhe zë në Diasporë se qartësisht duket nga retorika juaj. Flas këtu si emigrant që i ka ardhur në maj të hundës me ata që filluan të ma qeverisin që nga 90 deri tani. (ata më përpara nuk e kam përjetuar fal Zotit )

Albana Olsi Baze anëtare e Diaspora për Shqipërinë e Lirë shpjegon në mënyrë të detajuar një reflektim mbi rezultatet e PIZA 2022 dhe zgjidhjen për secilën problematikë.

Mungesa e angazhimit të nxënësve, ku i ka rrënjët?

Para pak ditësh janë publikuar rezultatet e OECD ku dukshëm adoleshentët tanë kanë bërë regres në performancën e tyre në vitet e fundit. Konkretisht në konkluzionet e tyre thuhet se "In Albania, students reported spending significantly less effort on PISA in 2022 in comparison to 2018, and there are clear indications that students did not engage seriously throughout the test and questionnaire" (shih grafiken më poshtë).

Pra çështja që duhet shtruar nga të gjithë ne është çfarë e bën faktorin "mungesë angazhimi" ndikues në këto rezultate?

Mungesa e angazhimit të nxënësve në shkollë si faktor ndikohet nga të tjerë faktorë që jo gjithmonë varen nga nxënësit, dhe se kuptimi i këtyre faktorëve është vendimtar për edukatorët, prindërit dhe politikëbërësit për të adresuar dhe përmirësuar përvojat e të nxënit të nxënësve. Në pikëpamjen time, ja disa faktorë të zakonshëm që kontribuojnë në mungesën e angazhimit të nxënësve në shkolla:

👉1. Mungesa e përshtatshmërisë, si përshëmbull, në kurrikul, kur nxënësit e perceptojnë kurrikulën si të parëndësishme për jetën e tyre ose qëllimet e ardhshme, ata mund të shkëputen nga materiali.

📝Ç’mund të bëjmë? Aplikimi në botën reale- Lidhja e mësimeve me skenarët e botës reale dhe aplikimet praktike mund të rrisë angazhimin, ndryshe sic njihet “Experiential Learning” nëpërmjet aktivitete jashtëshkollore. Ministria në buxhetin e saj të ri mund të bëj më shumë për këtë.

👉2. Metodat e mësimdhënies: Stilet monotone të mësimdhënies: Stilet e përsëritura ose monotone të mësimdhënies mund të çojnë në mërzitje dhe shkëputje.

📝Ç’mund të bëjmë? Ofrojmë shumëllojshmëri pasi përdorimi i kufizuar i metodave dhe burimeve të ndryshme të mësimdhënies mund t'i bëjë mësimet më pak tërheqëse. Mësuesit mund të kërkojnë më shumë mbështetje nga Ministria përkatëse.

👉3. Mjedisi i klasës: Klima në klasë: Një mjedis jombështetës ose negativ në klasë mund të dekurajojë pjesëmarrjen e nxënësve.

📝Ç’mund të bëjmë: Menaxhim të klasës: Menaxhimi i paqëndrueshëm ose tepër i rreptë i klasës mund të krijojë një mjedis që nuk është i favorshëm për angazhim. Mësuesit mund të bëjnë më shumë këtu.

👉4. Marrëdhëniet nxënës-mësues: Mungesa e lidhjes: Mungesa e marrëdhënieve pozitive midis nxënësve dhe mësuesve mund të rezultojë në uljen e motivimit për të marrë pjesë.

📝Ç’mund të bëjmë? Entuziazmi i mësuesit: Entuziazmi i mësuesve për lëndën e tyre mund të ndikojë pozitivisht në angazhimin e studentëve.

📝Prindërit, nxënësit, dhe mësuesit të kultivojnë marrëdhënien e trekëndëshit të artë.

👉5. Stilet individuale të të mësuarit: Stilet e të mësuarit të paadresuara: Nxenesit kanë stile të ndryshme të të nxënit, dhe nëse këto nuk përshtaten, disa studentë mund të kenë vështirësi të angazhohen me materialin. Prindërit mund të ndihmojnë fëmijët e tyre bashkë më mësuesit për të identifikuar këto stile.

👉6. Praktikat e vlerësimit: Theksimi i tepërt në testim: Vënia e tepërt e theksit në testimin e standardizuar mund të çojë te fokusi në memorizimin përmendësh dhe jo në kuptimin dhe zbatimin.

📝Ç’mund të bëjme? Shtojmë reagimet/feedback: Mungesa e reagimeve në kohë dhe konstruktive mund të pengojë aftësinë nxënesve për të vlerësuar përparimin e tyre. Mësuesit mund të bëjnë më shumë në këtë.

👉7. Përdorimi i teknologjisë: Nën-apo mbipërdorimi: Përdorimi i paqëndrueshëm ose i tepruar i teknologjisë në klasë mund të ndikojë negativisht në angazhim.

📝Ç’mund të bëjmë? Prsh. nëse kemi mungese te njohurive teknike: Nxënësit mund të shkëputen nga procesi i mësuarit nëse ndihen të mbingarkuar nga teknologjia ose nëse ajo nuk është e integruar në mënyrë efektive në këtë process. Shkollat të garantojnë mjetet dhe integrimin e tyre.

👉8. Mirëqenia e studentëve: Çështjet e shëndetit mendor: Studentët që përballen me sfida të shëndetit mendor, të tilla si ankthi ose depresioni, mund të jene duke luftuar fort për t'u angazhuar në mësime.

📝Ç’mund të bëjmë? Shëndeti fizik dhe psikoemocional: Çështjet shëndetësore mund të ndikojnë gjithashtu në aftësinë e një studenti për të marrë pjesë në mënyrë aktive. Roli i psikologut në shkolla nuk është thjesht të menaxhojë rastet, por dhe t’i parandalojë ato, prandaj çdo shkollë duhet të ketë një psikologë apo punonjës social. Ministritë përkatëse dhe Urdhëri i Psikologut mund të bëj më shumë për këtë.

👉9. Faktorët familjarë dhe socio-ekonomikë: Mbështetja e familjes: Mungesa e mbështetjes ose përfshirja nga prindërit (apo kujdestarët) mund të kontribuojë në mosangazhimin e tyre. Sfidat socio-ekonomike: Nxënësit që përballen me vështirësi ekonomike mund të kenë stresorë shtesë që ndikojnë në fokusin e tyre në shkollë, kjo edhe për faktin që familjet tona sot përballen me nje tjetër valë migrimi sidomos pas vitit 2015.

📝Ç’mund të bëhet? Qeveria të hartojë politika për të mos lejuar migrim masiv të popullatës, një prind në migrim, dhe një prind i vetëm që përpiqet të menaxhojë fëmijët në proceset e të nxënit dhe jo vetëm, padyshim do të kishte ndikim në mosangazhimin e nxënësve.

👉10. Marrëdhëniet me bashkëmoshatarët: Dinamika sociale: Ngacmimi (Bullying) përjashtimi social ose marrëdhëniet sfiduese me bashkëmoshatarët mund të ndikojnë negativisht në angazhimin. Presioni i bashkëmoshatarëve: Ndikimet negative të bashkëmoshatarëve mund t'i dekurajojnë studentët që të marrin pjesë aktive në aktivitetet akademike. Situata në shkollat tona në lidhje me Bullizimin (ngacmimet) ka përparuar disi, por ajo mbetet një problematikë prezente (për më shumë shih studimin tonë rm.coe.int/hf24-action-impact-study-bullying-eng/1680948c6c).

✅Trajtimi i mungesës së angazhimit të studentëve shpesh kërkon një qasje holistike (gjithëpërfshirëse) që merr parasysh faktorë të shumtë. Bashkëpunimi ndërmjet mësuesve, prindërve dhe vetë nxënësve është thelbësor për të krijuar një mjedis që nxit motivimin, kuriozitetin dhe ndjenjën e qëllimit në të mësuar. Zbatimi i strategjive të mësimdhënies që kujdesen për stile të ndryshme të të nxënit dhe krijimi i një kulture shkollore pozitive dhe gjithëpërfshirëse mund të kontribuojë në rritjen e angazhimit të studentëve.

📝Qeveria mund ta përmirësojë klimen duke investuar më shumë në shkollat publike të cilat po në këtë raport kanë performuar me keq sesa nxënësit e shkollave private, mund të motivojë mësuesit duke rritur pagat dhe krijuar hapësira për t’i angazhuar fëmijët në aktivitet. Roli i psikologut në shkolla mbetet thelbësorë jo vetëm në menaxhimin e rasteve por sidomos në parandalimin e tyre.

📑Për ta mbyllur, Elizabeth Barkley në një nga tekstet e saj mbi angazhimin e studentëve shkruan se angazhimi është produkt i motivitimit dhe të mësuarit aktiv, të cilat ushqehen nga shumë faktorë, jo vetëm nga vetë nxënësit tanë. Mos harrojmë se flitet për adoleshentë që rritën në një vend me probleme jetike sociale, ekonomike dhe kulturore.

#diaspora 🇦🇱

Albana Canollari-Baze, 8 Dhjetor, 2023
... See MoreSee Less

21 hours ago
Albana Olsi Baze anëtare e Diaspora për Shqipërinë e Lirë shpjegon në mënyrë të detajuar një reflektim mbi rezultatet e PIZA 2022 dhe  zgjidhjen për secilën problematikë. 

Mungesa e angazhimit të nxënësve, ku i ka rrënjët? 

Para pak ditësh janë publikuar rezultatet e OECD ku dukshëm adoleshentët tanë kanë bërë regres në performancën e tyre në vitet e fundit. Konkretisht në konkluzionet e tyre thuhet se In Albania, students reported spending significantly less effort on PISA in 2022 in comparison to 2018, and there are clear indications that students did not engage seriously throughout the test and questionnaire (shih grafiken më poshtë). 

Pra çështja që duhet shtruar nga të gjithë ne është çfarë e bën faktorin mungesë angazhimi ndikues në këto rezultate? 

Mungesa e angazhimit të nxënësve në shkollë si faktor ndikohet nga të tjerë faktorë që jo gjithmonë varen nga nxënësit, dhe se kuptimi i këtyre faktorëve është vendimtar për edukatorët, prindërit dhe politikëbërësit për të adresuar dhe përmirësuar përvojat e të nxënit të nxënësve. Në pikëpamjen time, ja disa faktorë të zakonshëm që kontribuojnë në mungesën e angazhimit të nxënësve në shkolla:

👉1. Mungesa e përshtatshmërisë, si përshëmbull, në kurrikul, kur nxënësit e perceptojnë kurrikulën si të parëndësishme për jetën e tyre ose qëllimet e ardhshme, ata mund të shkëputen nga materiali.

📝Ç’mund të bëjmë? Aplikimi në botën reale- Lidhja e mësimeve me skenarët e botës reale dhe aplikimet praktike mund të rrisë angazhimin, ndryshe sic njihet “Experiential Learning” nëpërmjet aktivitete jashtëshkollore. Ministria në buxhetin e saj të ri mund të bëj më shumë për këtë. 

👉2. Metodat e mësimdhënies: Stilet monotone të mësimdhënies: Stilet e përsëritura ose monotone të mësimdhënies mund të çojnë në mërzitje dhe shkëputje.

📝Ç’mund të bëjmë? Ofrojmë shumëllojshmëri pasi përdorimi i kufizuar i metodave dhe burimeve të ndryshme të mësimdhënies mund ti bëjë mësimet më pak tërheqëse. Mësuesit mund të kërkojnë më shumë mbështetje nga Ministria përkatëse.

👉3. Mjedisi i klasës: Klima në klasë: Një mjedis jombështetës ose negativ në klasë mund të dekurajojë pjesëmarrjen e nxënësve.

📝Ç’mund të bëjmë: Menaxhim të klasës: Menaxhimi i paqëndrueshëm ose tepër i rreptë i klasës mund të krijojë një mjedis që nuk është i favorshëm për angazhim. Mësuesit mund të bëjnë më shumë këtu.

👉4. Marrëdhëniet nxënës-mësues: Mungesa e lidhjes: Mungesa e marrëdhënieve pozitive midis nxënësve dhe mësuesve mund të rezultojë në uljen e motivimit për të marrë pjesë.

📝Ç’mund të bëjmë? Entuziazmi i mësuesit: Entuziazmi i mësuesve për lëndën e tyre mund të ndikojë pozitivisht në angazhimin e studentëve. 

📝Prindërit, nxënësit, dhe mësuesit të kultivojnë marrëdhënien e trekëndëshit të artë.

👉5. Stilet individuale të të mësuarit: Stilet e të mësuarit të paadresuara: Nxenesit kanë stile të ndryshme të të nxënit, dhe nëse këto nuk përshtaten, disa studentë mund të kenë vështirësi të angazhohen me materialin. Prindërit mund të ndihmojnë fëmijët e tyre bashkë më mësuesit për të identifikuar këto stile. 

👉6. Praktikat e vlerësimit: Theksimi i tepërt në testim: Vënia e tepërt e theksit në testimin e standardizuar mund të çojë te fokusi në memorizimin përmendësh dhe jo në kuptimin dhe zbatimin.

📝Ç’mund të bëjme? Shtojmë reagimet/feedback: Mungesa e reagimeve në kohë dhe konstruktive mund të pengojë aftësinë nxënesve për të vlerësuar përparimin e tyre. Mësuesit mund të bëjnë më shumë në këtë. 

👉7. Përdorimi i teknologjisë: Nën-apo mbipërdorimi: Përdorimi i paqëndrueshëm ose i tepruar i teknologjisë në klasë mund të ndikojë negativisht në angazhim.

📝Ç’mund të bëjmë? Prsh. nëse kemi mungese te njohurive teknike: Nxënësit mund të shkëputen nga procesi i mësuarit nëse ndihen të mbingarkuar nga teknologjia ose nëse ajo nuk është e integruar në mënyrë efektive në këtë process. Shkollat të garantojnë mjetet dhe integrimin e tyre.

👉8. Mirëqenia e studentëve: Çështjet e shëndetit mendor: Studentët që përballen me sfida të shëndetit mendor, të tilla si ankthi ose depresioni, mund të jene duke luftuar fort për tu angazhuar në mësime.

📝Ç’mund të bëjmë? Shëndeti fizik dhe psikoemocional: Çështjet shëndetësore mund të ndikojnë gjithashtu në aftësinë e një studenti për të marrë pjesë në mënyrë aktive. Roli i psikologut në shkolla nuk është thjesht të menaxhojë rastet, por dhe t’i parandalojë ato, prandaj çdo shkollë duhet të ketë një psikologë apo punonjës social. Ministritë përkatëse dhe Urdhëri i Psikologut mund të bëj më shumë për këtë.

👉9. Faktorët familjarë dhe socio-ekonomikë: Mbështetja e familjes: Mungesa e mbështetjes ose përfshirja nga prindërit (apo kujdestarët) mund të kontribuojë në mosangazhimin e tyre. Sfidat socio-ekonomike: Nxënësit që përballen me vështirësi ekonomike mund të kenë stresorë shtesë që ndikojnë në fokusin e tyre në shkollë, kjo edhe për faktin që familjet tona sot përballen me nje tjetër valë migrimi sidomos pas vitit 2015. 

📝Ç’mund të bëhet? Qeveria të hartojë politika për të mos lejuar migrim masiv të popullatës, një prind në migrim, dhe një prind i vetëm që përpiqet të menaxhojë fëmijët në proceset e të nxënit dhe jo vetëm, padyshim do të kishte ndikim në mosangazhimin e nxënësve.

👉10. Marrëdhëniet me bashkëmoshatarët: Dinamika sociale: Ngacmimi (Bullying) përjashtimi social ose marrëdhëniet sfiduese me bashkëmoshatarët mund të ndikojnë negativisht në angazhimin. Presioni i bashkëmoshatarëve: Ndikimet negative të bashkëmoshatarëve mund ti dekurajojnë studentët që të marrin pjesë aktive në aktivitetet akademike. Situata në shkollat tona në lidhje me Bullizimin (ngacmimet) ka përparuar disi, por ajo mbetet një problematikë prezente (për më shumë shih studimin tonë https://rm.coe.int/hf24-action-impact-study-bullying-eng/1680948c6c).

✅Trajtimi i mungesës së angazhimit të studentëve shpesh kërkon një qasje holistike (gjithëpërfshirëse) që merr parasysh faktorë të shumtë. Bashkëpunimi ndërmjet mësuesve, prindërve dhe vetë nxënësve është thelbësor për të krijuar një mjedis që nxit motivimin, kuriozitetin dhe ndjenjën e qëllimit në të mësuar. Zbatimi i strategjive të mësimdhënies që kujdesen për stile të ndryshme të të nxënit dhe krijimi i një kulture shkollore pozitive dhe gjithëpërfshirëse mund të kontribuojë në rritjen e angazhimit të studentëve. 

📝Qeveria mund ta përmirësojë klimen duke investuar më shumë në shkollat publike të cilat po në këtë raport kanë performuar me keq sesa nxënësit e shkollave private, mund të motivojë mësuesit duke rritur pagat dhe krijuar hapësira për t’i angazhuar fëmijët në aktivitet. Roli i psikologut në shkolla mbetet thelbësorë jo vetëm në menaxhimin e rasteve por sidomos në parandalimin e tyre. 

📑Për ta mbyllur, Elizabeth Barkley në një nga tekstet e saj mbi angazhimin e studentëve shkruan se angazhimi është produkt i motivitimit dhe të mësuarit aktiv, të cilat ushqehen nga shumë faktorë, jo vetëm nga vetë nxënësit tanë. Mos harrojmë se flitet për adoleshentë që rritën në një vend me probleme jetike sociale, ekonomike dhe kulturore. 

#diaspora 🇦🇱

Albana Canollari-Baze, 8 Dhjetor, 2023

Comment on Facebook

Sa analize e detajuar prof! Ju pergezoj dhe ju pershendes Albana Olsi Baze

Diaspora për Shqipërinë e Lirë e ka përshkruar prej vitesh Bashkinë e Tiranës si një "gjiriz" të korrupsionit dhe të veseve.

Sot u njohëm me të pa evitueshmen, faktin që SPAK lëshoi urdhër arreste për disa drejtues të gjirizit, si të përlyer kokë e këmbë në aferën e inceneratorit që nuk ekziston.

Por, a mund të mendohet që vendimet e rëndësishme të merren nga vartësit? Në cilin vend të botës arrestohen drejtorët e bashkisë dhe titullari kryesor i shpëton përgjegjësisë?

Nuk duhet të kemi iluzione se Erion Veliaj është ideator, vendimarrës, zbatues dhe përfitues i inceneratorit fantazëm.

Një drejtor bashkie zëvendësohet kollaj me një tjetër por vetëm duke goditur kokën zhduket fenomeni!

Diaspora Për Shqipërinë e Lirë i bën thirrje SPAK të kthejë projektorin drejt titullarit kryesor të institucionit, kokën e vërtetë të strukturës së korruptuar.

#diaspora 🇦🇱
#diasporareagon
... See MoreSee Less

1 day ago
Diaspora për Shqipërinë e Lirë e ka përshkruar prej vitesh Bashkinë e Tiranës si një gjiriz të korrupsionit dhe të veseve.

Sot u njohëm me të pa evitueshmen, faktin që SPAK lëshoi urdhër arreste për disa drejtues të gjirizit, si të përlyer kokë e këmbë në aferën e inceneratorit që nuk ekziston.

Por, a mund të mendohet që vendimet e rëndësishme të merren nga vartësit? Në cilin vend të botës arrestohen drejtorët e bashkisë dhe titullari kryesor i shpëton përgjegjësisë?

Nuk duhet të kemi iluzione se Erion Veliaj është ideator, vendimarrës, zbatues dhe përfitues i inceneratorit fantazëm. 

Një drejtor bashkie zëvendësohet kollaj me një tjetër por vetëm duke goditur kokën zhduket fenomeni!

Diaspora Për Shqipërinë e Lirë i bën thirrje SPAK të kthejë projektorin drejt titullarit kryesor të institucionit, kokën e vërtetë të strukturës së korruptuar.

#diaspora 🇦🇱
#diasporareagon

Comment on Facebook

Smbaj mend të keni përshëndetur SPAK-un kur nisi hetimi për kompleksin Partizani apo për Gërdecin . (Mund dhe të më rifreskoni kujtesën nqs e keni bërë.) Si qytetar sdo më lumturonte më shumë sesa të mbanin përgjegjësi para ligjit të gjithë ata që kanë abuzuar me pushtetin këto 33 vite .

Load more

Rreth Nesh

 

Ne jemi një nismë qytetare e lindur në mërgatë dhe angazhohemi në mënyrë pro-aktive për përfshirjen e mërgatës shqiptare në proceset politike dhe ato politikbërëse brenda Shqipërisë.

Si nisi lëvizja?

Lëvizja “Diaspora për Shqipërinë e Lirë” (Diaspora për një Shqipëri të Lirë) mori jetë fill pas shembjes brutale dhe arbitrare të Teatrit Kombëtar të Shqipërisë dhe përdorimit të forcës kundër protestuesve, artistëve, aktivistëve dhe artëdashësve. Ne jemi jashtëzakonisht të shqetësuar për privatizimin dhe shkatërrimin e hapësirës publike për interesa të ngushta klienteliste si dhe autoritarizmin e qeverisë shqiptare. Nga ana tjetër, duke u nisur nga mbështetja dhe reagimi i gjerë si dhe konsideruar shpresën për një alternative të re politike, e shikojmë vetveten si një lëvizje civile në përgjegjësinë për të forcuar këtë shpresë dhe përcjellur në vendlindje një frymë të re me integritet dhe profesionalizëm, e cila bën dallimin midis modelit aktual të politikbërjes dhe vlerave që Diaspora mishëron.

Pse “Diaspora për Shqipërine e Lirë”?

Diaspora konsideron që Shqipëria nuk është e lirë, kur liria e shprehjes, qoftë individuale apo ajo e shprehjes së lirë në Media i frikësohet censurës së pushtetit politik.

Ne konsiderojmë se Shqipëria nuk është e lirë, kur shkatërrohet, gllabërohet dhe privatizohen hapësirat publike për interesa të ngushta klienteliste dhe oligarkike.

Shqipëria nuk është e lirë nga arbitrariteti apo hakmarrja e pushtetit.

Shqipëria nuk është e lirë nga padrejtesitë dhe korrupsioni në çdo hallkë të sistemit gjyqësor dhe administratës publike.

 

Çfarë mëton lëvizja?

 Lëvizja jonë mëton të ndikojë në proceset politikbërëse dhe vendimarrëse në Shqipëri dhe gjithashtu të faktorizojë zërin e Diasporës në vendet anëtare. Ajo nxit një politikbërje transparente dhe gjithëpërfshirëse, ku ekspertiza dhe mendimi i profesionistëve të mërgatës të reflektohet dhe përfshihet në proceset politikbërëse. Kjo e ndjekur në dy rrafshe, si në zhvillimet brenda vendit, ashtu dhe në faktorizimin e saj në vendet anëtare, duke dhënë konsulencën e saj për zhvillimet aktuale në vend tek vendimarrësit e huaj por edhe përcjellë realitetin larg propagandës aktuale të qeverisë. Misioni ynë: Politikat rrotullohen rreth të Ardhmes. Ne dëshirojmë një të ardhme për vendin, ku qytetari si individ të mposhtë frikën dhe të jetë në qendër të çdo politikbërje, ku emigracioni të shikohet si shans por jo alternativa e vetme e zgjidhjes.

Cilat janë hapat aktuale dhe çfarë kauzash keni përqafuar?

Kauza afatshkurtër: Aktualisht shqiptarët me nënshtetësi shqiptare, që banojnë jashtë vendit, nuk mund të ushtrojnë të drejtën e tyre kushtetuese të votës. Në këtë kontekst, ne tërheqim vëmendjen në Shqipëri që partitë e rëndësishme politike jo vetëm të vendosin këtë temë në rendin e ditës, por të angazhohen në mënyrë proaktive dhe fort për ndryshimet respektive ligjore, që garantojnë jo vetëm votën, por përfaqësimin e Diasporës dhe mbrotjen e votës.

Hapat e ndërmarra: – Shkresa me aktorë politikbërës dhe vendimmarrës brenda dhe jashtë vendit. – Konsultimi me ekspertë ligjorë në Shqipëri – Në funksion të transparencës dhe gjithëpërfshirjes, zhvillimi i brainstorming me profesionistë në Zvicër, Gjermani, në nivel ndërevropian dhe përtej oqeanit (SHBA & Kanada) – Krijimi i grupeve të punës – Kontakti dhe takimi me eurodeputët në vendet anëtare etj.

Themeluesit

Florian Haçkaj

Flori është larguar nga Shqipëria pas gjimnazit në vitin 2002, për të studiuar në Gjermani ku dhe u diplomua në Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Bielefeld-it, në fushën e Ekonomisë, me fokus në Menaxhim ndërkombëtar. Gjatë studimit, ai ka qenë i angazhuar vullnetarisht me rrjetin ASAN (Albanian Students Abroad Network), duke këshilluar e ndihmuar studentët Shqiptarë që dëshironin të studionin në Gjermani.

Fill pas përfundimit të studimeve, Flori filloi karrieren e tij profesionale si menaxher në një kompani ajrore në Belgjikë e Gjermani, duke e vazhduar atë më pas në një tjetër kompani në Austri e Zvicër. Gjatë kësaj periudhe ai kreu një studim post-Master në «Menaxhim Turizmi» në Universitetin e Lucernës në Zvicër. Pas mëse 5 vitesh në fushën e aviacionit, ai kaloi në fushën e informatikës e perkatësisht asaj të Sigurisë Kibernetike ku punon prej më shumë se 6 vitesh. Prej 4 vitesh, ai drejton departamentin që punon ngushtë me agjensitë e Kombeve të Bashkuara dhe Organizata Ndërkombëtare, misionet e të cilave, janë tejet motivuese për të. Në vitin 2018 ai kreu studimet shtesë për “Ekselencë në Menaxhim” pranë HSG (Hochschule St. Gallen)

Sido që më shumë se gjysmën e jetës së tij e ka kaluar jashtë Shqipërisë, Flori mbetet një qytetar i preokupuar shqiptar. Pasioni i tij për alpinizmin i ndërthurur me atdhedashurinë, e ka bërë të valvisë flamurin Shqiptar në majat më të larta në botë.

Duke ndjekur me keqardhje gjendjen e vështirë ekonomiko-politiko-sociale, në të cilën gjendet  Shqipëria, Flori është i bindur se ka ardhur momenti, që gjenerata e re Shqiptare e mirëformuar jashtë, të japë kontributin e vet për fatet e vendit. Kjo ëndërr për një Shqipëri më të mirë e të begatë, është mishëruar fort në lëvizjen “Diaspora për Shqipërinë e Lirë“, ku janë bashkuar me qindra mbështetës aktivë, të cilët janë motivim për këdo që ka fatin të punoje me ta.

Ajo ç’ka e bën të mundur ekzistencën e lëvizjes tonë, është ndjeshmëria ndaj çështjeve politike, ekonomike dhe sociale në Shqipëri. Sensi I një përgjegjësi të fortë sociale dhe dhënia gjithnjë e shembullit më të mirë personal, janë cilësi që prevalojnë tek Flori. Ai mbron me pasion e profesionalizëm kauzat në të cilat beson fort dhe perveç pozitivitetit që përcjell, ka aftesi motivuese për miqtë e tij, grupet e punës e më gjerë.

Flori beson fort se me një dozë të shëndoshë atdhedashurie, shumë pasion e profesionializëm, si dhe pastërti e këmbëngulje, ky grup fantastik njerëzish, do t’ia arrijë të faktorizojë Diasporën e bashkë me të, të sjellë ndryshimin e shumëpritur në Shqipëri.

LinkedIn

Bledar Milaqi

Vullnetarizmi është tregues i ndjenjës qytetare, ndjeshmërisë për çështjet publike dhe përgjegjësisë ndaj shoqërisë. Për këtë arsye ai konsiderohet si Demokracia e jetuar dhe si element thelbësor për kohezionin social dhe konsolidimin e vlerave dhe strukturave të qëndrueshme demokratike. Që prej periudhës së studimeve, Bledar Milaqi ka qenë i angazhuar në mënyrë aktive dhe vullnetare për rrjetëzimin dhe faktorizimin e të rinjve dhe profesionistëve shqiptarë. Ai është themeluesi dhe ish-drejtuesi i një prej shoqatave më jetëgjata studentore në qytetin e Aachen të Gjermanisë (AlbAix e.V.). Gjatë kësaj periudhe ai gjithashtu ka punuar si Koordinatori i të gjitha shoqatave të huaja studentore pranë Universitetit të ekselencës RWTH Aachen University dhe qenë gjithashtu drejtuesi i përfaqësisë së studentevë të degës së tij të Masterit. Aktualisht është themeluesi dhe drejtuesi i Prisma e.V., shoqatë për rrjetëzimin e profesionistëve Shqiptarë në Landin e Rinit Verior të Vestfalisë në Gjermani.

Bledar Milaqi është diplomuar me gradën B.A. në Shkenca Politike dhe Ekonomiks dhe atë M.A. në Studime Evropiane pranë Universitetit RWTH Aachen. Gjithashtu ai ka mbrojtur studimet ekzekutive në Çështje Publike dhe Lidershipit pranë Universitetit Quadriga Berlin me temën: Roli i grupeve të interesit në Shqipëri në proçesin e vendimmarrjes politike”.

Karrierën e tij profesionale e ka nisur pranë Parlamentit Evropian si Trainee në shërbimin shkencor të politikave të Brendshme të BE-së, duke vazhduar më pas stacione të ndryshme si referent për çështje publike dhe këshilltar politik në nivele të ndryshme (komunale, landit, federal dhe atë evropian) për fushat e Energjisë, Ambjentit, Emigracionit dhe Dixhitalizimit të sektorit publik.

Sipas tij, Shqipëria ka nevojë për kontributin e gjeneratave të reja, të cilët punojnë fort për një Atdhe më të mirë, janë entuziastë për politikën dhe ndryshimin, të aftë të përkthejnë nevojat e brezit të tyre në një gjuhë të kuptueshme dhe gjithashtu të guximshëm të ngrenë zërin për tu bërë faktor në proceset politike. Ai beson në fuqizimin e të rinjve profesionistë për marrë përgjegjësinë për të ardhmen, shoqërinë dhe vendin e tyre.

Bledi konsiderohet si strategu i lëvizjes, i përpikte deri ne detajet më të vogla dhe rrjetëzues i mirëfilltë në arenën politike evropiane, veçanërisht asaj gjermano-folëse. Është i dashuruar me komunikimin politik dhe atë publik, me eksplorimin e natyrës dhe shijues fanatik i kafesë.

LinkedIn

Kryesia aktuale

Antarësohu

Na kontakto

Nëse keni ende pyetje për lëvizjen tonë, jeni të lutur të dërgoni një email në: info@diasporaofalbania.com